steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

A nagy ingatlanszövetkezet pilóta

2010.02.22. 01:27 Terrier

Egy speciális jogi kiskaput kihasználva szervezett pilótajátékot fél tucat csaló az ezredforduló elején Magyarországon. A hatóságok, nyolc éves csúszással reagálták le az eseményeket, de addigra már több tízezren megégtek.
 

Cég: Pilis Invest

Cégvezető: Tallér Károly
Károsult: 4000 fő
Kár: 12 milliárd forint Hozamígéret:14%
A Pilis Invest 1998 és 2004 között működött, azaz hat éven át pilótáztak. Piliscséven 650 hektárt birtokolt a vállalkozás, jobban mondva a vállalkozás vezetői, a cég zálogjoga ugyanis „véletlenül” lemaradt a tulajdoni lapról. A felszámoláskor félmilliárd forint maradt a befektetett 12-ből. A károsultak tőkéjük 4 százalékát kapták vissza, ezért páran a Kossuth téren demonstrációt tartottak, eredmény nélkül. A Pilis Invest egyes források szerint a Fidesz néhány politikusához kötődik. A cég szponzorálta a Pilis Invest rallyt..

Elvileg akár még jól is elsülhetett volna egy nagyobb ingatlanbefektetés 2000-2003 környékén, hiszen a lakossági jelzálog-hitelezés akkor futott fel magával rántva a lakásárakat, melyek minimum megduplázódtak abban az időszakban.


 

Alacsony kockázat – kivételes befektetési lehetőség, hirdették az ingatlanszövetkezetek szerte az országban. Még egy bizalomgerjesztő iroda kellett csalinak, amire több mint ötvenezren haraptak rá.


 

Az ingatlanszövetkezetekre speciális jogi státusz vonatkozott, semmilyen pénzügyi szervezet nem ellenőrizhette őket, így az akkoriban még eléggé csenevész Pszáf sem. Ezek a szövetkezetek ingatlanbefektetés céljával alakultak, a vezetést pedig az alapító tartották kézben, annak ellenére is, hogy elvileg az egy tag egy szavazat elv érvényesült a közgyűléseken. Ráadásul a szövetkezetektől vásárolt üzletrész után kezdetben 30 százalékos szja kedvezmény járt. Az ingatlanszövetkezetek belterjes klubok voltak, akik saját tagjaiknak kínáltak befektetéseket, azaz először be kellett lépni, részjegyet vásárolni. A szövetkezetek ezt

Cég: Duna Profit

Cégvezető: Némethy András

Károsult: 3000 fő

Kár: 2.5 milliárd forint

Hozamígéret:17%

Ez a cég is folytatott gazdasági tevékenységet, 8 milliárdos vagyonához képest nem is sok az a 2.5 milliárd bukó. A Duna Profit Sajóvelezdre álmodott egy ablakgyárat, az ingatlanszövetkezet ugyanakkor bedőlt mielőtt a gyár elkezdte volna működését. A dávodi panzió és a balatonlellei hotel ugyanakkor működött. A cég vezetői a problémák hatására bezártak négy vidéki irodát a nyolcból és bérük feléről is lemondtak. A tagság itt volt a leglelkesebb, támogatta a reorganizációt és zárt szövetezetté alakultak és még plusz pénzt is betoltak. Ha kezdettől így működnek és nincs hozamígéret akkor nem is lett volna csúnya a vége. Az utolsó napok rohamai során 700 milliót vettek ki a cégtől. A rendőrség látókörébe 15 gyanúsított került.

követően tagi kölcsön formájában kérték a befektetni kívánt összeget a tagjaiktól, amit a szövetkezet alapszabálya, vagy egyedi megállapodás alapján ígértek visszafizetni.


 

A gondok akkor kezdődtek, amikor a szövetkezetek minél több pénzt szerették volna begyűjteni, ezért fix hozamokat kezdtek hirdetni, méghozzá a bankok akkoriban által kínált 6-10 százalékos kamatokkal szemben 15-20 százalékot, de időnként 30 százalék feletti hozamot ígérve.
 

 

A legnagyobbra a Baumag nőtt, mint legrégebbi játékos ezen a pályán, de méretes volt bedőléskor a Pilis Invest is. Mindkét szövetkezet tényleges tevékenységet is folytatott, ingatlanokat vett, beruházásokkal ügyködött, majd magasabb áron megpróbálta értékesíteni a portékát. Ezek a cégek is növekedési kényszer alatt élték mindennapjaikat, a hozamot ugyanis az új beszállók pénzéből tudták csak visszafizetni. A pályára később belépő ingatlanszövetkezetek viszont már nem is fáradtak tényleges beruházásokkal.
 

Egy ingatlanprojekt nehezen tervezhető vállalkozás. Ha hozamot még lehet is kalkulálni, akkor is szigorúan a projekt befejezése után, ami évekbe is beletelhet. Ezek az ingatlanszövetkezetek azonban fix hozamot ígértek, amit akkor fizettek ki, amikor a befektető akarta. Ezt egyetlen módszerrel tudták megtenni, mindig az új beszállók pénzéből fizettek. Világos volt mint a nap, ingatanszövetkezet = pilótajáték. Legalábbis amelyik magas fix hozamot ígért. Amelyik meg nem ígért ilyesmit, attól az ígérgetők elszipkázták a tagokat.


 

Az ingatlanszövetkezetek vezetői eközben túlszámlázással szivattyúzták ki a pénzt a közösből, egy egy ingatlan

Cég: Vertical Invest

Cégvezető: Svecz Szabina

Károsult: 1500 fő

Kár: 1.5 milliárd forint

Hozamígéret:23%

A Klivinyi birodalom ékköve, melyet egy igazi hozzáértő - egy szépségkirálynő – Svecz Szabina a Miss Hungary 2002-es ezüstérmese vezetett. Svecz középfokú óvónői képesítéssel rendelkezett. A szépségversenyt Klivinyi Penthouse magazinja támogatta. Havonta 300 ezret keresett. A cég 2003-ban alakult és még ez évben vége is lett a dalnak. A Vertical nem pazarolta energiáját tényleges befektetésekre, a kapott pénzt szépen mind ellopták. Bankszámlával sem igen vesződtek, mindent kp-ban intéztek. Csak működési költségük havi 80 millit emésztett fel, többek között az országos 16 egységből álló irodahálózat miatt. Klivinyit Bécsben kapták el, összesen kilenc főt gyanúsított a rendőrség.

megvásárlására / felépítésére papíron ugyanis jóval többet költöttek a valóságosnál. A Duna Profit például a Bács Immobilienért egymilliárddal fizetett többet, mint amennyit kellett volna. A Vertical egy befejezetlen lakparkért fizetett ki 260 millióval többet a kelleténél.
 

Mivel új tagokat kellett beszervezni a túléléshez, a 2003-as évben a hirdetési piac meghatározó szereplői lettek az ingatlanszövetkezetek, az MTV reklámblokkjai a hozamígéreteikkel volt tele, de az interneten is aktívan megjelentek.

Külön kategóriát teremtett Klivinyi Zoltán a Vertical Invest, a KHPM és a Duna Profit mögött álló „üzletember”. Klivinyi nem cicózott, a meglovasított pénzből egyből sajtbirodalmat kezdett kiépíteni, egy napilappal – az Esti Hírlappal – az élen. Az Esti Hírlap úgy különböztette meg magát a konkurenseitől, hogy vad harcot folytatott az ingatlanszövetkezetek mellett a szakma megrökönyödését kiváltva. Naponta jelentek meg cikkek az újságban melyek ajnározták a Vertical Investet és társait, az ellenzőket pedig sunyi, feljelentgető, irigy sátánoknak festették le, akik a „banklobbi” zászlaját cipelik és egyetlen céljuk a kisemberek megnyomorítása. Hisz a kisemberek egyértelmű támogatói csakis az ingatlanszövetkezetek lehetnek. Azért mert jóval magasabb hozamot adnak mint a bankok, a kisemberek pedig megérdemlik ezt a magas hozamot.

 

A magyar hatóságok közül elsőként a Pszáf ébredt téli álmából, de nem voltak jogosítványai, így Medgyessy Péter miniszterelnökhöz fordult törvénymódosítást és jogköröket követelve. Eztán fizetett hirdetésben – Metró, Expressz - próbálta megállítani a lavinát, azaz elrettenteni az új beszállókat. Ez a mutatvány annyira bejött, hogy az összes ingatlanszövetkezetet be is döntötte.

 

Cég: Baumag

 Cégvezető: Balázs László

Károsult: 12 ezer fő

Kár: 31 milliárd forint

Hozamígéret:12%

A szövetkezet 1995-ben alakult, tehát ebben az esetben nyolc éven át működött a pilótajáték. Átlagosan 2.7 millió forintot vesztett egy egy befektető. A Baumag 50 cégből álló nehezen átlátható csoportot hozott létre, de a cégek közül csak minden tizedik volt nyereséges, a többi csak vitte a pénzt.

A cég vezetője Balázs László beperelte Juszt Lászlót, mert az a Tévé ügyvédje című műsorában azt állította hogy Balázs szabadulása után boldogan él majd a lopott pénzből amíg meg nem hal. Balázst a bíróságon a felbőszült nyugdíjas károsultak meg akarták lincselni, Juszt védte meg a tömegtől. Jusztot a bírság bűnösnek találta és 12 nap közmunkára ítélte. Balázs első fokon 7 évet kapott + 9 millió vagyoni büntetést és a perköltségek megfizetését. A többi alperes megúszta felfüggesztettel és próbára bocsátással.

A Baumagba 40 milliárdot vittek el, amiből 30 milliárd tűnt el. A cég utódjaként működő Agenda-H kezelésében 10-15 milliárdnyi vagyon maradt, melyek közül kiemelkedik a Parádsasvári kastélyszálló, a Kamaraerdei Tüzép (eredetileg ebből alakult a Baumag) és egy Budaörs úti telek. A Baumag működésére az évek során hétmilliárd ment el.

Az új beszállók a kampány hatására felszívódtak, kiderült hogy valóban visszataszító a meztelen valóság, tényleg mindegyik szövetkezet pilótajáték volt. A pénz eltűnt: vagy kifizették hozamként, vagy ellopták, vagy rosszul fektették be.

 

A felszámoló biztosoknak – akiknek szerepéről szintén csúnya dolgokat hallani - nem volt könnyű dolga, átlagban a befektetett vagyon 5-10 százaléka térült meg, ennyit kaptak vissza tőkéjükből a befektetők, akiknek nem volt elég hasonló nagyságú banki kamat

 

Cég: Pannon Unio 2003

Cégvezető: Papp Gábor

Károsult: 1000 fő

Kár: 2.4 milliárd forint

Hozamígéret: 20%

A cég irányultságát jól mutatja, hogy igazi szakember állt az élén – a küzdősportok terén. Papp Gábor karateedző volt, az üzlethez nem értett, nem is akart. Marketing stratégiája a hozamok minél nagyobb betűmérettel történő kiemelésében merült ki. Mikor süllyedt a hajó hóna alá csapta a pénzes táskát és lelépett. Azóta is keresik.

A szövetkezet két társasházi projekttel hirdette magát: egyik az Izabella a másik a Kazinczy utcában volt. Aki utánanézett az mindkét helyszínen egy egy üres telket talált ami parkolóként funcionált. A portfolio anno felhívta a céget. Ott nem tagadták hogy nem értenek az ingatlanpiachoz, de azzal védekeztek hogy vannak szakember ismerőseik akinek véleményét akár ki is kérhetik. A vayonből 50M maradt, a kár 5-8 százaléka térült meg.

 
Cég: Fundamentum XXI

Cégvezető: Melis János

Károsult: 800 fő

Kár: 400 millió forint

Hozamígéret:17.5%

Ez a cég is invesztált projektekbe, az egymilliárdos tőkéből így maradt meg 600 millió. A befektetési célpontok között szerepelt egy szálóda Sárváron, illetve építései telkek Győrben, egy Nagykovácsi sorház és Nádasladányban 42 hektár, melyet átminősítettek belterületté és 32 darabra felszabdalva eladtak. A cég az Erste Bank számára végzett hitelközvetítést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cég: Benefit 2002

Cégvezető: Kroll Miklós

Károsult: pár tucat

Kár: 250 millió forint

Hozamígéret: 22%

Az utolsó szereplő az ingatlanszövetkezeti pilótajátékok piacán, pár tucat nagyobb befektetőt szedett rá. A cég koordinálta a Kiss János altábornagy u 30 alatti projektet, Nagytarcsán építési telkekek árult, és egy öregek otthonát is tervezett megnyitni egy szovjet laktanya helyén.

Klivinyi Zoltán - "üzletember"

Klivinyi a 80-as évek végén kvarcóracsempészettel robbant be be a hazai gazdasági elitbe. Eztán a High Life diszkó tulajdonosaként tartotta pozícióját, majd önkormányzati képviselő akart lenni és az szdsz választási kampányában is részt vett. Közben az Esti Hírlap, Penthouse, Love & Sorry újságokból médiabirodalmat épített ki.

Klivinyit Bécsben kapták el, pedig pecsétes igazolással rendelkezett arról hogy FBI ügynök. Klivinyi szerint rendőrök és politikusok álltak a csalás mögött, ő csak stróman és állandóan fenyegetik. Mszp és szdsz politikusokkal valóban szoros kapcsolatban állt. Hat évet kapott első fokon.

„A Vertical Investhez semmilyen közöm sincs, az Esti Hírlap Rt. igazgatótanácsának az elnöke voltam májusig. Akkor a titkosszolgálat által beépített embert találtam a lapnál, eladtam a részemet” Klivinyi szerint az egész ingatlanszövetkezet Panama ötletgazdája az alvilág.

Cég: KPHM

 Cégvezető: Kurkó Gergely

Károsult: 1200 fő

Kár: 800 millió

Hozamígéret:23%

Ez a cég is egyértelműen bűnözési profillal jött létre, ha meg már lúd... gondolták: logójukat a KMPG nemzetközileg ismert könyvvizsgálótól vették kölcsön.

Kurkót egy Balatonfüredi luxusvilában találta meg a rendőrség az utolsó 20 millió forint és két lőfegyver társaságában. Pedig a KHPM annyira sikeres vállalkozás volt, hogy Kulcsár Attila is ide hozta a K&H-tól lenyúlt százmilliókat. Ez a cég vesződött legkevésbé a részletekkel, a cégbíróság be se jegyezte őket, nem volt bankszámlájuk, a befektetőkről nem vezettek nyilvántartást. Viszont nagyon ügyeltek makulátlan hírnevük megőrzésére, sajtóhirdetésekben taglalták feddhetetlenségüket, melyre jó sok milliót költöttek. A szövetkezet a rendőrséget és a pszáf-ot is beperelte rágalmazásért.

9 komment

Címkék: duna profit baumag invest vertical portfolioblogger ingatanszövetkezet

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr591779873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.02.22. 09:02:54

Sajnos az SZJA kedvezmény nagyon komoly érv volt a befektetés mellett. Egyrészt egyfajta garantált hozamot jelentett, másrészt a biztonság illúzióját keltette, mintha az állam is áldását adná egy ilyen konstrukcióra.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.02.23. 23:32:01

A tallér egy ezüstpénzt jelentett az 1500-as években használták Közép-Európában. Zsigmond főherceg kezdte verni Tirolban, 72 ezüst krajcárt ért. Tallér úr sokkal kevesebbet ér (most már).

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.02.23. 23:34:24

Később sok féle tallér elterjedt. A Mária Terézia-tallér népszerű pénz a 19. században: Bécsben verték, 2 forintot ért, és érdekes módon a pénz Afrika északi és keleti partvidékein volt különösen kedvelt (másik neve, a levantei tallér innen ered). Ebből 1896. január és március között 60.0000-et vertek. (forrás: A Pallas nagylexikona)

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.02.23. 23:35:40

Óvatosan bánj a táblázat inzertálásával, mert szétesik és belóg a reklámsávba. Próbáld kis előnézetben a doboz optimális méretét! Jó munkát végeztél már megint tartalmilag, nagyon tetszik.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.02.24. 01:24:07

Tocsik-ügy mellé: az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt. koncepciójának kidolgozásában Mártika ott volt nyakig. A '94-ben létrehozott vagyonkezelő 8 százalékos jutalékért vállalkozott a helyiségbérek akkoriban évi 800 millió forintra rúgó bérleti díjának beszedésére, de a megbízást nyomban továbbadta egy Ingatlan Számadó Kft. nevű alvállalkozónak, amely további 4 százalékos jutalékért hajlandónak mutatkozott el is végezni a munkát. Az alvállalkozó részvénytársaságot két brókercég hozta létre minimális 1 milliós alaptőkével; az rt. az alvállalkozói szerződés szerint a tárgyhó 1. és 15. között befolyt bérleti díj összegével csak a következő hó 16-án köteles elszámolni a vagyonkezelőnek. A jutalékot is beleszámolva tehát a cég állandóan 100 millió
Ft-ot tarthat a számláján. Ehhez képest a Vektor–Tocsik-üzlet köznapi történet.

bence84 2010.03.21. 21:43:19

Mi van Terrier, eltettek láb alól? Viccet félretéve, jöhetnének az újabb postok, mert már elvonási tüneteim vannak. Köszi!

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.04.02. 01:42:20

@Pénzkereskedő: Az SZJA kedvezménynek is volt egy plafonja (Százezer Ft évente). No de akkor miért indítottak sokmilliós UL szerződéseket, hiszen a plafon optimális kiaknázása 500 000.- Ft éves díjnál megállt. Igaz, értem én, a jutalékot és az azt lehetővé tevő "kezdeti költségeket" az éves díjakból vonják...

postindex 2010.06.16. 19:40:37

OFF!
Látom hogy te értesz etarget kihelyezéséhez,kérlek ha tudsz segíts nekem msn:dendysm@hotmail.com

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.02. 14:15:53

s az szdsz választási kampányában is részt vett. Közben az Esti Hírlap, Penthouse, Love & Sorry újságokból médiabirodalmat épített ki.

Klivinyit Bécsben kapták el, pedig pecsétes igazolással rendelkezett arról hogy FBI ügynök. Klivinyi szerint rendőrök és politikusok álltak a csalás mögött, ő csak stróman és állandóan fenyegetik. Mszp és szdsz politikusokkal valóban szoros kapcsolatban állt."

ő csak ártatlan áldozat. olyan jellemző ez az szdsz-re

www.youtube.com/watch?v=BYr5mWOMjf4
süti beállítások módosítása