steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

A Floridai ingatlanbuborék

2010.01.14. 10:06 Terrier

Számtalan városi legenda egyike akkoriból: Egy szegény asszony évekkel korábban 25 dollárért vásárolt egy házat Floridában, amit az őrület közepén 150.000-ért sikerült eladnia.

Az 1920-as évek elején Florida több szempontból is vonzó célpont lett: Kuba közelsége miatt ideális bázisnak számított a derék szeszcsempészek számára. Az első világháború utáni fellendülés közepén, már volt pénzük az amerikaiaknak, ráadásul hitelhez is könnyen hozzá lehetett jutni. Florida meleg éghajlata pedig ideális helyszín nyugdíjasok vagy egész évben nyaralni vágyó gazdag naplopók számára. Az adók is csekélyek voltak itt, a hitelkamatok pedig országosan alacsonyak.

Jöttek a népek mindenhonnan, öt év alatt 25 százalékkal nőtt a lakosok száma. Ez egy és negyedmillió embert jelentett. Már ekkor is a legfőbb értékmérője egy amerikainak az volt: mennyi a vagyona. Mindenki házat akart venni. Az árak meredeken felfelé indultak.

Szagot fogtak a spekulánsok. Nem akartak ők Floridában lakni, be se tették oda a lábukat, egy céljuk volt: rövid idő alatt sok pénzt keresni, olcsón venni, drágán eladni. Akkoriban a szerződésekhez elég volt egy kevés foglalót letenni, máris az új tulaj nevére került az ingatlan, a maradékot 30 napja maradt kifizetni. Az ingatlanpiac úgy ment előre mint egy gőzmozdony, egy hónap alatt akár 20-30 százalékkal is nőttek az ingatlanárak. Öt százalékos foglaló mellett így havonta négyszerezhette meg a pénzét a spekuláns. Az ingatlanközvetítők egy hét alatt kötöttek annyi üzletet mint korábban évek alatt sem. Mindenki ingatlan közvetítő lett, több mint 25 ezren érkeztek az államba e célból. Összehasonlításul Floridában 15 évvel korábban összesen ötezren laktak. Bűn volt kimaradni. Dőlt a lé.

Több legenda azóta is tartja magát akkoriból:

Egy férfi negyed dollárért vett egy hold földet, amit később egymillióért adott el. Egy másik egy értéktelen területet kapott a haverjától, aki nem tudta neki visszaadni a kölcsönt. Tíz dollárért próbálta eladni, sikertelenül. Később akadt rá vevő, 1,2 millió dollárért.

A fejlesztések gőzerővel folytak. Vonat kötötte össze Floridát New Yorkkal, kialakult Miami mai arculata. Az építőipar mágnásai már nem lakóparkokat építettek, hanem városokat húztak fel a puszta közepére. A szállítókapacitás nem tudott lépést tartani a kereslettel, hiánycikk lett az építőanyag.

Az őrült költekezés nem csak az ingatlanárakat nyomta fel az égbe, minden megdrágult. Az ideköltözött amerikaiak kezdtek kételkedni döntésük helyességében. Megírták problémáikat a rokonoknak. Amerika szerte elterjedt, hogy Florida mégsem fenékig tejfel.

A fejlesztések lelassultak, a spekulánsok pedig már nem tudtak nyerőben kiszállni 30 nap alatt az ingatlanjukból. Aztán 1925 tele dermesztően hidegre sikeredett, ahogy az azt követő nyár meg tikkasztóan melegre. Végül megérkezett a hurrikán, 360 halálos áldozatot hagyva maga után.

A spekulánsok megijedtek, megpróbált mindenki egyszerre eladni. A piac kártyavárként omlott össze. Akinek ekkor floridai ingatlan volt a nevén az nagyon rosszat húzott. A gatyáját is elvesztette.

Egy százezer dollár értékű ingatlan értéke évek alatt egymillió dollárra kúszott fel. A csúcspont fél év alatt négyszáz százalékos emelkedést hozott, akkor már négy milliót ért a kecó. Újabb fél év múlva ismét százezret. Akad olyan ingatlan Floridában, amiért azóta sem adnak annyit, mint amennyiért 1926-ban elkelt.

Florida nem csak a spekulánsok körében volt népszerű, az államba költözött Al Capone is, aki a szeszcsempészet, szerencsejáték, rablás üzletágakban látott fantáziát.

Amikor beütött a krach, egy élelmes ingatlanközvetítő leszerződött egy temetkezési céggel: Törvény írta elő, hogy az északi államokba küldött koporsókat kísérőkkel lehetett csak vonatra rakni. Az ingatlanközvetítő saját állás nélkül maradt ingatlanügynökeit állította a koporsók mellé, így szabadulva meg tőlük.

1 komment

Címkék: ingatlan bukás válság florida buborék

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr871668094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2021.10.04. 02:11:56

Kishazánkban most pontosan ez zajlik, ami anno Floridában már lecsengett. És még az állam is támogatja.
Egyes ütődött mélyhülye kretének soha sem tanulnak, még más hibájából se...
süti beállítások módosítása