steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

Napkollektor mint befektetés

2010.01.24. 15:21 Terrier

A napkollektor az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb alternatív energiaforrás, de vajon meg is éri? Számok következnek, egyszerűen.


 

Mindenekelőtt mit is tud a napkollektor: Segít a meleg víz előállításában. Feltesznek a tetőre egy szerkentyűt, a fürdőszobánkba meg egy bazi nagy tartályt. A szerkentyű nyáron teljes egészben felmelegíti a tartályban lévő meleg vizet, télen pedig rásegít, nem melegíti fel 50 fokra, de 15-20 foka igen, így ekkor is kevesebb energia kell a meleg vízhez. A napkollektor elvileg csökkenti a gázszámlánkat, a meleg víz előállítása a korábbi költség töredékébe fog csak kerülni.

 


 

Saját Vaillant cirkó kazánunk adatait vettem alapul, a miénk percenként kb 0,04 köbméter gázt eszik a meleg víz előállításakor. Egy négy fős családra méretezett 300 literes napkollektoros tárolóval kalkuláltam és napi 40 perc meleg víz használattal. A gáz árát köbméterenként 127 forintban meghatározva havi 6000 megy el csak a meleg vízre.

 

Egy 300 literes tartállyal szerelt korszerű napkollektor mindent - szerelést is - egybevéve 700 ezer forintba kerül, amihez 35 százalékos támogatást lehet szerezni, így 455 ezer a minket terhelő végösszeg.

Az egyszerűség kedvéért az évet két részre osztottam: amikor a napenergiával a teljes meleg víz szükségletünket kielégítjük, illetve amikor 20 fokra melegszik csak fel a vizünk. Előbbire éves szinten 200 napot számoltam.
 

Így évente 49 ezer forintot spórolnánk meg, azaz a beruházásunk megtérülése kilenc év. Ha csak napi 30 percet folyatjuk a meleg vizet már 12,5 év kéne hozzá, ha pedig 50 percig – ami a 300 literes tartállyal a maximum – akkor elég hozzá hét és fél év. Mindenesetre napi 40 perc meleg víz használattal még akkor is hat év kell a megtérüléshez, ha háztetőnket egész évben masszívan sütné a nap.
 

Amennyiben nappali árammal működő villanybojlert váltunk ki a napkollektorral, akkor jóval kedvezőbb értékek jönnek ki, fele ennyi ideig tart csak a megtérülésünk.
 

Környezetvédelmi szempontokból nem kétséges a napkollektor hasznossága, ugyanakkor az interneten fellelhető 4-6 éves megtérülés gázkazán esetén ezen számítások alapján a valóságban kilenc év.

 

Felteszem a számításaimat ide, néhány szám átírásával bárki testreszabhatja. Használja / kritizálja mindenki nyugodtan.

 

Vízdíj, csatornadíj, gázdíj, egy korrektnek tűnő számítás 

12 komment

Címkék: napkollektor megtérülés portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr731698076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pomme 2010.01.25. 15:11:06

A számítások nagyjából rendben vannak, én is így számoltam anno. Ennek ellenére bevállaltam a HMV kollektort egy 300as pufferrel.

A megoldás az lenne, ha rendesen támogatná az állam, nem 30%al (vagy tizenöttel, ahogy minket támogatott még anno), hanem mondjuk 50-el. Gázártámogatás helyett.

A gázártámogatás ugye 6-9 év múlva sem térül meg...

Szerencsefia 2010.01.26. 08:31:47

szia!
A táblázatodba nem vetted bele a szerkezet értékcsökkenését, enélkül viszont szerintem nem pontos. Az eszköz élettartama alatt ki kell hogy gazdálkodja a következő (csere, felújítás) árát is, különben ez olyan lesz, mint az a befektetés ami a futamidő leteltével is csak a tőkét hozza vissza, nyereséget nem termel.

Terrier · http://steksz.blog.hu/ 2010.01.26. 09:22:51

@Szerencsefia:
Szia
Igazad van, bár szerintem nem a következő készülék árát kell kitermelnie, hanem szimplán nyereséget hoznia. A csere 15-20 év múlva esedékes, ennek a várható költségeit - mennyit esik a tömegessé váló gyártás miatt a készülék ára, mennyi lesz a támogatás - nem könnyű ma megbecsülni.

gombperec hídlakó 2010.01.26. 17:47:27

@Szerencsefia: A gázkazánnak is van folyamatos karbantartási és ellenőrzési költsége, és nem hiszem, hogy élettartama meghaladja a 15 évet.
A táblázat nem kalkulál a gáz árának emelkedésével sem. Az aligha marad változatlan.

Szerencsefia 2010.01.26. 18:34:19

@Terrier:
Értelek, de ha úgy gondokozol, h mondjuk a 8. év már nyereséges, de 10 év múlva meg le kell cserélni a kollektort, akkor a pénzáramokat figyelembevéve 10 éves viszonyban csak 20%-os a megtérülés, azaz 100 év múlva termel stabilan nyereséget a cucc.
Ezért mondom azt, h amortizáció nélkül nem valós a számítás, nem kötözködésképpen :)

Hídlakó: igen, viszont a gázkazánnak és az egész alap fűtési rendszernek a hasznossága maga az, hogy meleget ad, erre nem lehet megtérülést számolni, és a gáz árra sem, ezeket az adatokat állandónak kell elfogadni.

Kicsit ahhoz hasonlítanám mondjuk, hogy van egy teherkocsim, és veszek rá légterelőt, hogy üzemanyagot takarítsak meg, akkor csak a légterelő megtérülését számolom, maga a teherkocsi amortizációja (javítás, karbantartás) és az üzemanyagár az nem lehet az tagja a számításnak, mert az az alap. Azokat akkor veszem figyelembe, ha a fuvardíjat próbálom kikalkulálni.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.01.28. 09:29:43

@Pomme: Nagyon egyetértek, gázártámogatás helyett az ilyesmit kellene inkább sokkal jobban támogatni. A másik, hogy szerintem 700 ezet forint pofátlanul magas összeg egy ilyen viszonylag egyszerű berendezésért. Ha több fogyna belőle, nyilván nagyobb lenne a verseny a piacán, az ára akár a fele is lehetne. Nem beszélve arról, ha az állami támogatás részeként az állam megversenyeztetné a gyártókat, beszerelőket, és a nyertesek termékeire, szolgáltatásaira vonatkozna a támogatás. Persze ehhez korrupciómentes versenyeztetés kellene, ami mint tudjuk lehetetlen. :-(

Zz_ 2010.01.30. 10:30:17

Hát ezek a dolgok engem még nem érintenek sajnos, mivel a 455 ezer forintot sem tudom kifizetni egyben. Arról nem is beszélve, hogy a gáz vagy villany rendszert is meg kell tartani mellette, mert ugye 100%ban nem váltja ki.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.02.09. 09:18:25

Oldd meg sokkal, de sokkal olcsóbban:
gooogle: sörkollektor.
Kellemes csodálkozást!

Terrier · http://steksz.blog.hu/ 2010.02.09. 16:26:13

@maholnap:
hááát. Ez biztos király annak, akiben egy ezermester veszett el, de én nem vagyok az a kategória. Egy ilyen buliban amúgy sem a napkollektor a legnagyobb tétel, ott van a szerelés és a puffertartály is.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.03.03. 16:00:18

nem az a ökoterrorizmus, hogy kiöntöm a fűre az olajat, hanem az, hogy egy dobozba zárt fekete műanyag csőért 700.000 Ft-ot kérek, és ezzel támogatom a foszilis energiahordozók használatát.

chartok.hu · http://www.chartok.hu 2011.07.01. 16:26:26

Szerintem alternatív energia gyártó vállalatnak kell a részvényeit megvenni, és hosszú távon tartani.
süti beállítások módosítása