steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

Devizaátutalás

2010.01.14. 00:01 Terrier

 
Egyszerű történet mégis sokat lehet bukni rajta. De mi az a Sepa?

 

Hogy biztosan odaérjen a pénz, két dolgot kell megadni. A swift kód azonosítja a címzett bankját, az iban (international bank account number - főleg Európában használják) szám pedig a címzettet. Ha ezt a kettőt pontosan megadtuk, nagy baj már nem lehet.

 

Amikor mi kapnánk pénzt, de csak nem akar megérkezni, kérjünk az utalótól ez swift copy-t. Ha nem kamázott és tényleg elindul már a pénz, ezen az igazoláson az rajta lesz.
 

A devizautalások elég drágák. Egyrészt mivel a bankok pofátlanul magas minimumdíjakat – 10-20 eur szabnak meg. Másrészt meg mert ugyanakkor sok helyen nincs maximálva az utalási jutalék. Így ha kis összeget utalunk akkor a minimum díj, ha meg sokat akkor a nem maximált jutalék miatt szívhatjuk a fogunkat.

 

Utalni forint számláról is tudunk devizát, ekkor a bank a deviza eladási árfolyamon váltja át a forintunkat. Ha forintot utalunk a partner külföldi devizaszámlájára, akkor ugyanez a helyzet, már ha tudják egyáltalán a fogadó banknál, hogy mi is az a HUF.

 

Amikor bevisszük az utalást, a pénz elindul világ körüli útján, még akkor is, ha magyar bankból, magyar bankba utalunk. Az utaló bank mindenekelőtt gyorsan leveszi a számlánkról, majd ráül átlag egy napra. Mikor végre kijut a pénz, átkerül az úgynevezett levelező bankba. Ez egy köztes bank, ami összeköti a feladó bankot a fogadó bankkal, azért van rá szükség, mert a világ több tízezer bankjának mindegyike nincs direkt összeköttetésben egymással. A levelezőbank is ráül egy-két napra a pénzünkre és még díjat is felszámol ezért. Végül megjön a címzett bankjába a pénz, de még az a bank is ül a pénzen átlag egy napot és költséget is felszámol azért, hogy rátegye a számlára. Így 3-4 nap alatt ért oda a pénzünk, és a küldő, a fogad és a levelező bank is lehúzott minket jó pár euróra.

Legjobban akkor járunk, ha a költségeket megosztva vállaljuk, mindenki a sajátját. Ha ugyanis minden költséget mi vállalunk, akkor a címzett bankja tripla díjat fog ránk terhelni, hisz nem vagyunk az ügyfelük. Ha meg semmilyen költséget nem vállalunk, akkor a mi bankunk von le borsos díjat az összegből hasonló okokból.

 

Amennyiben Európán belül utalunk, akkor SEPA átutalást kérjünk. Ennek két komoly előnye van: két nap alatt ott a pénz a címzettnél, és nincs se fogadó banki se levelező banki költség. Olcsóbb és gyorsabb egyszerre.

 

Ezek a bankok tudnak Sepát fogadni

2 komment

Címkék: bank sepa devizautalás

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr291670947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ligu 2010.01.31. 01:30:08

Jó dolog lesz ez a SEPA, úgy 5-10 év múlva, ha majd lesz verseny. Most még mindig nagyon drága (min.10-20 EUR), legalábbis azoknál a bankoknál, hol én vagyok...
Van valakinek valami tippje kis összegek (<50 EUR)átutalására külföldre?

BkSp 2010.02.18. 11:55:31

@Ligu: pl. paypal

BB SEPA díja
Lakossági ügyfelek: Más bankba történő SEPA utalás 0,30%, de min. EUR 8 – max. EUR 250
süti beállítások módosítása