steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

M. Zsolt – a legdurvább brókersztori az orosz válság idejéből

2010.02.10. 21:58 Terrier

M. Zsolt nagypofájú és nagy pénzű sztárbróker volt, a váci úti New Yorknál futott be. Határidős Bux kontraktusokban utazott, long pozíciókat vett fel százasával, amivel - amíg szárnyalt a tőzsde – csúnyán meg is gazdagodott. Cefet sok pénze lett, baromi rövid idő alatt, M. Zsolt pedig még ennél is gyorsabban hozzászokott ehhez. Viszont elbízta magát, túl sokat akart. Az orosz válság úgy csapott le rá, mint a hurrikán. Mindent vitt. A tőzsde zuhanórepülésbe váltott, M. Zsolt kontraktusain napok alatt százmilliókat bukott. De nem adta fel, bármi áron kitartotta a pozícióit. Ebbéli szándéka beteges méreteket öltött. Határidős Bux fetisiszta lett belőle.

Barátnője S. Bernadett segítségével 339 millió forinttal károsították meg a lány munkahelyét a Credit Suisse First Boston-t. S. Bernadett saját kollégái kódját használva egy nagyobb értékpapírcsomagot transzferált át M. Zsolt céges számlájára aki lenyúlta azt. A pénzé tett részvényekkel tömte be pozícióin keletkezett lukakat. Az orosz válság azonban nem volt piskóta. A BUX olyan mélységbe zuhant, amire nem sokan számítottak. M. Zsolt sem. A 339 millió gyorsan elolvadt.

M. Zsolt tudta hogy ha kihúzza valahogy a piac alját, vissza fogja nyerni amit elvesztett. Talán még a sikkasztott pénzt is vissza akarta adni. De már nem volt honnan sikkasztania. Nem talált kiutat. A helyzete reménytelen volt. Beszerzett egy pisztolyt. Majd elrabolta a saját barátnőjét. Tudta hogy a lány apja dúsgazdag, tőle követelt váltságdíjat. Ezzel a pénzzel akarta kitartani a kontraktusokat. Nem kapott pénzt. Jöttek a rendőrök. Állítólag csak lecsukták végül. Azóta nem hallani róla.

14 komment

Címkék: orosz bróker vállság portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr721747875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.02.10. 22:38:49

hú. nekem is mondtak olyat, hogy 3 milliárdból 30 millió lett akkor. nem volt az kis pénz (mai áron olyan kb. 80-100 milla), de 3 milliárdhoz képest...

bence84 2010.02.10. 23:20:00

Nagyon tetszik a blog, jó kis történetek vannak. Örülnék gyakoribb frissítéseknek is. De nem vagyok telhetetlen :)

y b 2010.02.11. 09:14:39

ezt a viselkedést szerencsejáték függőnek hívják.
A határidős piacon elég sok előfordul belőlük.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.02.11. 12:33:54

Nem kell ehhez határidős BUX, de még tőzsde sem. A reálgazdaságban is nyüzsögnek az olyan vállalkozók, akik nem hajlandóak megállni, ha rosszul megy az üzlet, hanem adósságpiramist építenek helyette. Ma már ráadásul bankok felé tartoznak, úgyhogy a végén csak csődbe viszik a céget, de jelentős magánvagyonuk marad. (A végső számlát a társadalom fizeti, senkinek ne legyen kétsége.) Régen keményebben zajlottak ezek a dolgok, az alvilág finanszírozta az ilyeneket, csőd helyett pedig a legjobban akkor járt az adós, ha főbe lőtte magát.

OmegA404 (törölt) 2010.02.11. 14:58:26

Hogy pontos legyen: M Zsolt barátnője is bróker volt akit elrabolt mert állítólag az is komoly veszteségeket csinált a közös lóvéból.
Ráadásul volt egy közös gyerekük is.

OmegA404 (törölt) 2010.02.11. 15:00:26

H. Mór és L Gábor története is érdekes, abból az időből.

Terrier · http://steksz.blog.hu/ 2010.02.11. 16:21:45

@OmegA404:
Arról nem tudsz hogy mit csinálhat most M Zsolt?

rozsdamentes arcél 2010.02.11. 22:14:41

kíváncsiságból rákerestem az iwiwen, és tényleg találtam ilyen nevű brókert :)
ez a rablásos sztori komoly? mert az mfor cikkben nem írnak róla

y b 2010.02.12. 10:38:45

@rozsdamentes arcél: igen, ez tényleg így volt.

arról volt már cikk, amikor 97-ben a hongkongi parában valamelyik brókercég bedőlés határán volt és a taxisok dobták össze a lóvét?

meg volt egy LaSalles főnök, hídról öngyi, ha már bulvár...

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.02.24. 01:08:11

A Váci útról ment át a Madávh térre... Sokáig pörgött a bolt, majd belső vizsgálatok egész sora próbálta a szálakat kibigizni. Csak részben sikerült.

A La Salle-hoz '98. szeptember elején biztost rendelt ki a Felügyelet. Azonnal felfüggesztették a brókercég tevékenységét, kezdeményezték a vezérigazgató felmentését. Kétes származékos ügyleteket szerepeltek az indokok között, más ügyfeleinek eszközeihez nyúlkálás... De leginkább az, hogy az elszenvedett veszteségek miatt reális közelségbe került annak a veszélye, hogy az ügyfelekkel szemben fennálló kötelezettségeinek nem tud majd eleget tenni a brókercég. Ezen kívül a nyitott határidős pozíciókhoz szükséges elszámolóházi fedezetet sem tudta ügyfeleitől beszedni, azaz az ügyfelei hagyták bedőlni a pozícióikat, senki nem likvidálta azokat időben.

És milyen érdekes a világ, mitől tudnak tönkre menni cégek... A LaSalle egyik közismert partnere, a Graboplast Rt. több, mint kétmilliárd Ft-nyi értékpapírral beragadt a százmilliiós tőkéjű (és milliárdos vagyonokat "kezelő") brókercéghez. (A kétmilliárd a vegyipari vállalat cégvásárlásaira volt félretéve, állampapírokban, vagyonkezelés céljából adták át a LaSalle-nak, az értékpapírok azonban a brókercégnél eltűntek. Ez betett a Grabo tőzsdei árfolyamának is...

A szóban kötött "szerződésekből" lassan rajzolódott ki az ügyfélmegbízások és követelések tényleges állománya. (Az Épt. 71. § [1] bekezdés szerint: „A befektetési szolgáltató által kötött szerződést a befektetési szolgáltató üzletszabályzata által előírt módon írásba kell foglalni”)

A gyorsan súlyosbodó helyzetet tetézte és a homályt fokozta a LaSalle Tőzsdeügynöki Rt. (a brókercég 60 százalékos tulajdonosa, árutőzsdetag) tulajdonosának, Morvay Gábornak az öngyilkossága. Ő és a társaság tisztségviselői egyébként már egy ideje szerettek volna túladni a cégen, s úgy tűnt a vevô is felbukkant egy ciprusi off-shore cég színeiben. A Felügyelet azonban nem adta áldását az ügyletre, mondván, hogy bár egy off-shore cég önmagában nem feltétlenül szalonképtelen, de ügyelniük kell arra, hogy „jó gazdához” kerüljön a brókercég...

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.02.24. 01:14:34

„Jelentôs megtakarítást értem el az állam, azaz mindannyiunk számára” – összegezte tíz hónapos munkájának hozadékát kissé archaikus stílusban Tocsik Márta, akit az ÁPV Rt. bízott meg azzal, igyekezzen peren kívül megegyezni az önkormányzatokkal az úgynevezett belterületi földekkel kapcsolatos követeléseikrôl. Utoljára a hetvenes években használták az „állam, tehát mi, mindannyian” fordulatot a Tervhivatal illetékesei.
(Zolnay: A Tocsik botrány; részlet)

9zt57p 2010.03.10. 19:52:50

Ismerem az ügyben szereplők majdnem mindegyikét. Morvay egyébként teljesen jóhiszemű volt, nem is véletlenül lett öngyilkos. Sajnos olyanokban bízott meg, akikben nem kellett volna. Többek között az Eclipse ügyben ma előzetesbe került Deák Endre is a LaSalle-nál dolgozott. Egyébként Deák volt, aki a M. Zsoltot anno felvette vagy beajánlotta az első brókercéghez. Emlékeim szerint ez az Arany Bróker volt. Az események után M. Zsolt egyébként kb. egy évet volt előzetesben, azután azt hiszem felmentették minden vád (pl. emberrablás) alól is. Hogy ezt hogy érte el, nem tudom. Talán beszámíthatatlanságra hivatkozott. Gondolom maradt annyi magánvagyona, amiből jó ügyvédeket tudott megbízni. Néha látom a városban jönni-menni. Szerintem most is tehetős, valószínüleg a 'dicsőséges időkben' azért felhalmozott annyit, amiből másba (tudomásom szerint ingatlan adás-vételbe – de ez csak konfabuláció) tudott fektetni.A brókerszakmában persze elvágta magát, a botrányok után neve már rosszul csengett...

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.03.15. 22:56:35

Deák Endre nekem is brókerem volt az Arany Brókernél. Én úgy hallottam, hogy a LaSalle ügy után Dél-Amerikába költözött. Az egészben számomra az a legérdekesebb, hogy az Endre kifejezetten rokonszenves, szerény, segítőkész srác volt annak idején. El nem tudtam volna képzelni róla, hogy ilyen balhékba keveredik.
süti beállítások módosítása