steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

Piramisjáték világcsúcs Albániából

2010.02.06. 15:03 Terrier

Pár ezer embert megkopasztani nem nagy ügy, de az ország lakosainak kétharmadát csak Albániában sikerült. Járt is a jutalom az országnak: forradalom, gazdasági összeomlás és káosz. 

Albániáról nem a pénzvilág jut az ember eszébe elsőnek. Van ott pár kecske, rengeteg betonbunker és nagy nagy szegénység. A kommunizmus ott is megbukott, a gazdaságot pedig a külföldiek haza utalásai tartották életben. Aki dolgozott Ausztriában vagy Németországban, jó eséllyel találkozhatott feketén dolgozó albán szobalánnyal, kertésszel, prostival vagy maffiózóval. Ők tartották el az otthon maradt tízfős családot. Mivel 400 ezer albán dolgozott külföldön, sok pénzt utaltak összességében haza. Ez az összeg 1996-ban elérte a 700 millió dollárt.

 

Ezt a pénzt nem költötték el rögtön az otthoniak, meg akarták forgatni előtte. Képzett pénzember nemigen akadt közöttük, az egész kapitalizmust úgy ahogy van, nem értették. A csalók megjelenése adta magát. Egy nő 20-30 százalékos havi kamatígérettel 50 millió dollárnyi tőkét gyűjtött össze, de ezzel sem fért fel a dobogóra, hamarosan havi 40-50 százalékot ígértek a menő piramisjátékok. Albániában is tartották a szavukat a szervezők, az elején mindenki megkapta az ígért hozamot. Az albánok nagyon belelkesültek. Kisebb nagyobb pilótajáték szerveződésekbe 1997-ig 1,2 milliárd dollárt fektettek be, ami figyelembe véve hogy egy szegény kis hárommillió lakosú országról van szó, valószínűleg megismételhetetlen ostobasági világcsúcs. A média szinte sztárolta a főszervezőket, akik a politikusokkal együtt mutatkoztak a képernyőn. Ez nyerő húzás volt, így a pár maradék józanul gondolkodó albán is beugrott a játékba. Miután már szinte az összes lakos beszállt, új pénz híján villámgyorsan összeomlott minden, az albánok kétharmada ment tönkre a játékban.

 

Az emberek az utcára vonultak, kitört a forradalom. A kormány szükségállapotot vezetett be, miközben kétezren haltak meg a zavargásokban. Az ENSZ 7000 kéksisakost küldött az országba, akik helyreállították a rendet. A világbanknak 6 milliárd dolláros programja is kellett ahhoz hogy az ország később talpra álljon.

 

A képet a lemilblogról kölcsönöztem, egy kiváló cikkből mely az albánok másik világcsúcsát, a használhatatlan betonbunkereket mutatja be.

Szólj hozzá!

Címkék: albania portfolioblogger piramisjatek

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr191734172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása