steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

Lebed: 14 évesen csaló és tőzsdemilliomos

2009.12.10. 00:59 Terrier

„Sok srác baseball kártyákkal kereskedik, én nagyobb fantáziát láttam ebben.” A 800.000 $ azt bizonyítja igaza volt a gyereknek. „Büszke vagyok a fiamra” Így az apa.


 

Johnatan Lebed 14 évesen kezdte. Autót még nem vezethetett volna, szeszes italt nem szolgálnak ki neki. Apja internetes számlája mögött viszont rejtve maradt. Rosszabb napjain csak 16 ezer dollárt keresett. Ha jobban ment neki akkor ötször ennyit. Fekete pénztárcája legenda lett a Cedar Goove-i gimnáziumban, ugyanis mindig tele volt.


 

Lebed stratégiája egyszerű volt. Jelentéktelen részvényeket vásárolt, amelyeknek az árfolyamát pár kötéssel meg lehetett mozgatni alacsony forgalmuk miatt. Ezután az interneten pletykákat kezdett terjeszteni a cégekről, indokolván egy jövőbeli őrületes áremelkedést. Amikor az álhírei következtében valóban megemelkedett a részvény értéke, eljött az idő a kiszállásra.


 

Az induláshoz kapott 8.000 dollárt az apjától. Hamarosan rájött hogy a kisebb részvényekben van a fantázia. Létrehozott az interneten egy site-ot, ami kifejezetten ezekre a papírokra fókuszált. Híreket és pletykákat közöl ebbe a kategóriába tartozó cégekről, az oldal látogatottsága pedig hamarosan meghaladta az 1500 főt. Arra is rájött, hogy még a magukat profinak gondoló befektetők is könnyen befolyásolhatóak, képtelenek egyedül döntéseket hozni. Aki részvényt vesz, az érzéseket vesz, és a brókertől az elemzőn át a tanácsadóig, mindenki manipulál egy kicsit. „A Qualcomm részvényei több ezer százalékot emelkedtek annak idején. Az áruk 25 dollárról indult és 156 $-nál Paine Webber a Walter Piecky elemzője még erősen vételre ajánlotta a papírt. Nemsokára 800 dollárt ért, pedig számszakilag semmi sem indokolta ezt. Később össze is csuklott az árfolyam.”


 

Minden részvény gondos kiválasztás előzött meg, Lebed igyekezett minél több információt összegyűjteni a cégről, utána olvasott az interneten, a szaksajtóban, a CNBC értékpapír híreit sosem hagyta ki. Direkt a legkisebb tőzsdén jegyzett cégekre (small cap) specializálódott, olyanokra amelyekről nehezen hozzáférhető az információ. Megpróbált valóban alul értékelt részvényeket kiválasztani. Ezután több száz üzenettel árasztotta el az interneten a szakfórumokat számtalan álnév alatt. Konkrét pénzügyi adatokkal megspékelt commentjeit szívesen fűszerezte a „leg alul-értékeltebb részvény” vagy a „kétszáz százalékos áremelkedés előtt álló értékpapír” szófordulatokkal.

„Topic cím: A valaha volt leg alulértékeltebb részvény

Az FTEC ki fog törni! Jövő héten robbanni fog az árfolyam...

Ma 2.5 dollárt ér a papír. Nagyon rövid időn belül 20 dollárt várok tőle. Elmondom miért.

A cég árbevétele idén nagyon óvatos becslés alapján is 20 millió dollár lesz. Ebben az iparágban egy átlagos vállalat 3,45-ös árfolyam/árbevétel aránnyal működik. Az FTEC 1.57 millió részvényére levetítve mindez 44 dollárra értékelné a vállalat részvényeit.

Nagyon is lehetséges hogy hamarosan 44 dolláros árfolyamot fogunk látni, de maradjunk csak kifejezetten konzervatívak... A rövid távú célárfolyamom az FTEC-re csak 20 dollár!.

Az FTEC vezetői nagyon elfoglaltak. Óriási üzletekről hallani, amiken dolgoznak. Amit a hír napvilágot lát, jóval magasabb szintre mozoghat el az árfolyam.

Nagyon alacsony kockázatot látok az FTEC részvények vásárlásában ezen a piszkosul alacsony áron. AZ FTEC hatalmas nyereséget termel, mégis a könyv szerinti érték alatt forog!!!”


 

A Firetector cég részvényeit 2.45 dolláros árfolyamon vásárolta például meg. Internetes pletyka-hadjáratában 20 dolláros árfolyamot valószínűsített. 21.45 dollárnál szállt ki. Máskor nagyobb téttel szállt be: a Manchester Equipment papírjait 200.000 dollárért vásárolta meg, és 250.000 dollárt ért a pakett, amikor eladta őket.


 

Az amerikai tőzsdefelügyelet két évig figyelte a tranzakcióit, míg végül kiszúrta. Az ifjú Lebed szerint jogtalanul: „Sosem publikáltam hamis információkat” Véleményével többen egyetértenek , egy részvény pozitív megvilágításba helyezése nem feltétlenül bűn. Brókerek sem dolgoznak másként.

A srác apja is osztja ezt az álláspontot, szerinte fia ártatlan:”De hisz nem autók kerekeit lopta el, vagy a garázs mögött füvezett, hanem keményen megdolgozott azért a pénzért.

Ha már autó, a papa csak tudja, egy új 40.000 usd értékű Mercedes terepjáró áll a garázsában, hála a fiának.


 

Az amerikai tőzsdefelügyelettel Jon végül peren kívüli egyezséget kötött: 285.000 dollárt fizetett vissza, alig több mint félmilliót tarthatott csupán meg. Százmillió forintnak megfelelő összeg... nem is rossz egy gyerektől, aki alig múlt 14 éves.

 

(a történet még a 2000-es évek legelejéből való)

1 komment

Címkék: érdekesség részvény manipuláció tőzsde csalas portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr741587376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaga · http://autostat.hu/markatoertenetek 2009.12.10. 14:39:21

Ez sokváltozós valszámítás, van, akinek rááll az agya, van, akinek nem. A matektanáromnak sokszor javasoltuk, hogy ezt csinálja, ne tanítson, rég milliomos lenne...
süti beállítások módosítása