steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

Céges hitel

2009.12.27. 23:55 Terrier

 
Amikor egy cég annyi hitelt kér „amennyit csak tud adni a bank” már el is bukott. Ugyanis a tipikus magyar vállalkozó fordítva ül a lovon.

A bankot ugyanis csak másodsorban érdekli a fedezet. Ha a cégnek van egy több száz millió értékű ingatlana, attól még nem kap egy fillér hitelt sem. Ahhoz be kell tudnia bizonyítani hogy miből is fogja visszafizetni. Ugyanis a banknak nem kell az ingatlan, a banknak az kell hogy a hitelt kamatostul visszafizesse az, aki felvette.


 

Ha bebukik egy 10 milliós hitel, akkor utána ugyanekkora céltartalékot (egyfajta biztosíték a jegybanknál) kell elhelyezni. Azaz akár évekig 20 millió forintja kiesik a banknak a körforgásból és még csak kamatot sem kap rá.


 

A másik kérdés ami egyből kiveri a biztosítékot, ha a vállalkozó megkérdezi, hogy mennyi nyereséget kell kimutatni a hitelhez. Egy sikeres hiteligénylés alapja pont az átlátható, valósághű könyvelés. Ha egy cég évi 60 ezer forint nyereséget mutatott ki, akkor nem csodálkozhat ha elutasítják a hitelkérelmét, amikor havonta több kamatot kellene fizetnie mint a kimutatott korábbi éves nyeresége. Hiába tudja mindenki, hogy Magyarországon a vállalkozók 99 százaléka adót csal, és a ténylegesnél kevesebb nyereséget mutat ki, ha nem tudja egy cég bizonyítani a banknak hogy mi alapján is kíván majd törleszteni, akkor bukásra van ítélve.


 

  • Mihez kell a hitel?

  • Ha projekt, akkor mennyi önerőt tud a cég belerakni?

  • Milyen szakmai tapasztalatai vannak?

  • Miből fogja visszafizetni?


 

Ha ezekre a kérdésekre megvan a hozzáértő válasz, akkor van reális esély. Ekkor jöhet a fedezet. Életképes, legalább két éve működő cégek mögé a Hitelgarancia (HG) Rt. kezessége is betehető max 25 millió forintig. Ezen túl a bankok a legjobban a készpénz fedezetet szeretik, ami persze nem jellemző. Jó fedezet még a magáningatlan, hisz a bank pénzét könnyű kockáztatni, ha viszont egy tulajdonos az egzisztenciájával is beszáll a hitel mögé, az súlyt ad a kérelemnek. A céges ingatlan egy fokkal hátrább van a listán – ugyanis felszámolás esetén beelőzhetik a bankot – de még mindig elfogadható. Az eszközök és a raktárkészlet nem igazán jó fedezet max kiegészítésnek.


 

Lényeges még ezen kívül, hogy aki tárgyal a bankkal, az kívülről belülről legyen képben a cége ügyeiről, szívesen és sokat meséljen róla. Ebben az esetben sikeres lehet a céges hitelfelvétel.


 

Jelenleg az Erste, az Unicredit, az Otp, a BB és a Commerzbank próbálkozik aktívabban ezen a területen.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr921627382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Double 2010.03.01. 10:52:10

Tök jók az itt leírtak, csak nem minden esetben állja meg a helyét. A Bank-ok finanszíroznak bármit, ez minden esetben csak a kapcsolatokon múlik. Sikeresen hoztam ki több cégre ige komoly összegeket, és egyetlen percet sem puncsoltam.
Olyan szintű Korrupció uralkodk a bankokon belül amit csak kevesen látnak. Ehez kellenek a belső kapcsolatok, és nincs az a hitel amit nem lehet felvenni. Mind saját tapasztalat. Felmerül a kérdés ez esetben, mi is a Korrupció?! Egyszerű!
Az amiből téged kihagynak! :) Ennyi! Én azt javaslom vedd körül magad komoly szakemberekel, és mindenképpen legyenek benne belső bankosok is, akik aztán erősen befolyásolják a végkifejletet. Azt vallja mindenki a pénz beszél a többi meg süket duma, és ez valóban így van. Hoszasan áradozhatsz a cégedről, komoly project-ekkel állhatsz elő, lehetsz roppant meggyőző, egyszerűen az a lényeg mit virítasz. Kizárólag ez számít. 20 éve csinálom, és tisztán átlátom. 1-2 éves tapasztalattal nem szabad hiteleknek indulni nincsen megfelelő háttered. A háttér pedig nagyon fontos.
süti beállítások módosítása