steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

A tulipánhagyma mánia

2010.01.03. 01:13 Terrier

Egy mázsa búza (448 holland gulden), két mázsa rozs (558 g), négy kövér ökör (480 g), nyolc kövér disznó (240 g), tizenkét kövér birka (120 g), két hordó bor (70 g), négy hordó sör (32 g), két tonna vaj (192 g), öt mázsa sajt (120 g), egy teljes ágy (100 g), egy teljes ruházat (80 g), egy ezüst kupa (60 g). A holland tulipánhagyma-őrület csúcspontján, a felsorolt áruk összesen értek annyit, mint egyetlen darab tulipánhagyma. Volt olyan holland polgár, aki öt hektár termőföldet adott egy tulipánhagymáért. Egy képzett munkás tíz éves bére volt akkoriban ennyi.

Manapság a Baumaxban tíz tulipánhagymát kapok háromszáz forintért, és bár 1637-ben azért nem volt annyira elterjedt a tulipán, mint ma, az áremelkedésnek egy oka volt. A hollandok talán nem sejtették, hogy a történelem dokumentáltan első és leghíresebb spekulációs buborékának felfújásában vettek részt.


 

A tulipánt a török földről vitték be Európába a 16-ik század végén, a derék hollandoknak különösen megtetszett a virág, külön kertészetek alakultak a termesztésére. A tulipán igazi luxuscikk és státusz-szimbólum lett, különösen miután egy vírus okozta mutáció következtében megjelent a cirmos változata is. Mivel a hagymákat csak tavasszal és nyáron lehetett termeszteni és a vírus okozta mutáns cirmos verzió is csak lassan szaporodott és kevés állt belőle rendelkezésre, megjelent egy igazi kurrens termék a piacon, amit ritkasága miatt nagyon kerestek. A tulipánhagyma-kereskedők az év hátralévő részein is kötöttek szerződéseket a következő szezonra.


 

A cirmos tulipánok híre Franciaországba is eljutott, és 1634-re már nem csak szakmabeliek kezdték vásárolni a tulipánhagymákat, a piacon megjelentek a spekulánsok. 1636-ben tették meg az utolsó lépést a szakadék felé, amikor Haarlemben lehetőséget adtak egy piacnak, ahol jövőbeli tulipánhagyma szállításokra lehetett üzletet kötni, ráadásul alacsony foglaló befizetésével.

Az árfolyamok 1636 novemberében szabadultak csak el igazán. Akik korábban beszálltak az üzletbe, ekkorra meggazdagodtak. Mások is meg akartak gazdagodni. Ők is beszálltak. Ők is meggazdagodtak. Mind döghúsra a legyek, úgy szálltak rá a témára a jó hollandusok. Nemesek és polgárok, parasztok és mérnökök, tengerészek és kéményseprők, de még az öreg varrónők is mind tulipánhagymát akartak venni. Jobban mondva nagyon meg akartak gazdagodni, a tulipánhagyma kellett a fenének. Aztán 1637 februárján az árak olyan magasságokba emelkedtek, hogy már nem tudtak új vevők megjelenni a piacon. A lufi kidurrant, a tulipánhagymák elértéktelenedtek. Aki nem fizetett, csak szerződést kötött a későbbi fizetségre, az jól járt, a holland hatóság ugyanis szerencsejátéknak minősítette a tulipánhagyma-őrületet, így bíróságon nem lehetett behajtani a tartozásokat. Az a holland meg, aki teljes vagyonából tulipánhagymákat vett, verhette a fejét a fapapucsába.

 

Szólj hozzá!

Címkék: holland őrület csalas tulipánhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr261640990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása