steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

Bankkártyák

2009.12.31. 07:46 Terrier

Bankkártyája szinte mindenkinek van, de miben különböznek egymástól azon kívül hogy más a színük?
 

Három fajta bankkártya létezik: dombornyomott, elektronikus és chipes.

Dombor kártyával

  • külföldön is lehet vásárolni

  • ahogy az interneten is

  • és a kártya kevesebbszer kér kódot hazai vásárlások esetén. ATM-nél mindig kér. (kivétel egy atm az országban)

     

Elektronikus kártyával

  • külföldön már nem mindenhol lehet fizetni

  • Interneten nem lehet vásárolni néhány kivételtől eltekintve

  • gyakran kér kódot vásárláskor is (a bolti kártyaleolvasó beállításától függ hogy mikor)

 

Ezen felül létezik még Mastercard, Visa, Amex és Diners kártyatársaság. A Mastercard ad ki dombornyomott (Mastercard standard) és elektronikus (Maestro) kártyát egyaránt ahogy a Visa is.

 

A pin kód mindig négy jegyű és a legtöbb banknál megváltoztatható. Többnyire olcsóbb a saját bankos atm használat. A kártyák kiküldéskor általában nem aktívak. Ha nem vesszük el a pénz 20 másodpercen belül, a gép visszahúzza azt. Egy kp felvét esetén általában korlátozott összeg vehető fel, többek között azért mert az atm száján nem fér ki túl sok bankjegy. Ha csalók megbuherálták a gépet és azt észrevesszük, mindig bankalkalmazottól vagy a telefonos ügyfélszolgálattól kérjünk segítséget. Ha utólag derült ki a turpisság írásban tegyünk panaszt.


A Mastercard euró elszámolású, a Visa pedig usd elszámolású. Ha forintban költünk a kártyákkal, akkor ennek nincs jelentősége, ha azonban az eur vagy usd számlánkhoz kapcsoljuk, akkor már van. Ha például a bankunk közvetlenül az eur számlánkhoz tudja kötni a Mastercard kártyánkat, akkor a bécsi bevásárlásnál egy fillér költség sem terhel minket. Visa kártyával lenne konverziós veszteségünk, mert a Visa usd alapú.

Ha viszont a gbp számlánkhoz kötjük a Mastercard kártyát, és Londonban vásárolunk, akkor először átváltják a gbp-t eur-ra, majd az eur-thuf ra, majd a huf-ot vissza gbp-re. Mindhárom konverzión szépen bukunk.

Tehát:

  • Ha Európába olyan helyre járunk ahol euró a fizetőeszköz, akkor Mastercard kártyánk legyen, és a bankunk ha képes rá állítsa be mögé az euró számlánkat.

  • Ha az Usába megyünk, akkor Visa kártyánk legyen és a USD számlánk legyen a kártya mögött.

  • Ha Angliába járunk ki rendszeresen, akkor mindegy hogy milyen kártyánk van, a forint számlánkat tegyük mögé. Így is bukni fogunk a konverzión, de kevesebbet.

 

Az Amex egy remek kártya, ugyanis az elfogadóhelynek rém drága vele minden tranzakció, így a kereskedők rettegnek tőle és csak ott lehet használni, ahol sok a külföldi turista.

Az aranykártyának egyedül akkor van értelme, ha imponálni szeretnénk az üzletfeleinknek, a közértes néninek, vagy a szőke hercegnek.

1 komment

Címkék: bank mastercard bankkártya visa

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr11634082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bolhabetu 2010.01.30. 14:00:15

Azért a Visa Electron kártyák elég széles körben használhatók az interneten, helyenként a CVC kódot sem kell megadni.
süti beállítások módosítása