steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

Tribuszerné – a legnagyobb magyar...csaló

2009.12.30. 00:09 Terrier

Jókor jó helyen lenni – Tribuszernének minden klappolt 1993-ban, ez az ő éve volt.

- Megkötött 24 ezer szerződést.

- Összegyűjtött négymilliárd forintot.

- Üzletkötői hálózata elérte a 230 főt.

1993-at írunk, a piacgazdaságot és úgy egészében ezt a nagy szabadságot még csak ízlelgettük, a befektetésekhez meg végképp nem értett senki. Az infláció 30 százalék felett járt, ahogy az államkötvények hozamai is. Ekkor jelent meg Komlón egy „pénzügyi zseni”, aki havi tíz százalék hozamot ígért a befektetőknek. Tribuszer Zoltánné, született Aranyosi Margit kicsiben kezdte, ahogy a legnagyobbak is szokták. Kölcsönkért ismerőseitől, azzal az ígérettel hogy duplán adja majd vissza a pénzt egy hónap múlva. Ezt meg is tette, amihez szintén ismerőseitől kért kölcsön. Hamar rájött, hogy a bizalom a kulcsa a sikerének, így mindenkinek pontosan fizetett. A jó hír rohamosan terjedt, egyre többen szerettek volna kölcsönadni Tribuszernénak, a kiugró hozam reményében. Tribuszerné pedig féltve üzleti jó hírét, egyre több szerződést kötött, az ekkorra beállt tíz százalékos havi hozam ígéretével. Több mint félmilliárd forintot ki is fizetett „befektetőinek” az addigra már komoly méretűre hízott Tribu Bt és a T & KG Kft. Utóbbi Kis Gecse Bélát rejtette, aki Tribuszerné üzlettársa volt, rajtuk kívül Bathó Erzsébet a cégcsoport könyvelője alkotta a „menedzsmentet”.

Mivel a Tribu Bt már fél Komlónak és Pécsnek hozott komoly hasznot, az emberek egyre másra követték a szomszéd példáját, hisz senki sem akart kimaradni. Felcsillant a meggazdagodás lehetősége. Rohamosan nőtt Tribuszerné ügyfélköre, sokkal több volt az új beszálló, mint akiknek fizetni kellett.
 

 

Tribuszerné intelligens asszony volt, átlag feletti kommunikációs képességgel rendelkezett. Vajon ki akart szállni, csak nem volt szíve otthagyni a felpörgött üzletet?! Hisz 24 ezer ember bízta rá a pénzét, ez még egy banknak is becsületére vált volna a megyében. A 130 fős üzletkötői hálózattal meg a környék legnagyobb munkáltatója lett. Ezért hitte el, hogy a rendszere sohasem fog megbukni?!


 

Egy idő után azonban az egyik legnagyobb magyar piramisjátékban is elfogytak az új beszállók. Tribuszerné kétmilliárdos veszteséget hagyott maga után 1994-ben, amiért kilenc év börtönt kapott. A „befektetők” havi tíz százalék hozam helyett a pénzük 77 százalékát elvesztették.

1 komment

Címkék: csalas tribuszerné

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr441631710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

logikaibukfenc 2010.01.30. 12:39:56

a piramis játékot még én is kitaláltam '88 körül gyerekfejjel, csak persze nem neveztem el annak, mert csak az alapelvet gyúrtam meg.
nem bánom hogy nem lettem milliárdos belőle.
süti beállítások módosítása