steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

Hitelkártya

2009.12.30. 22:13 Terrier

A legjobb dolog a világon. A bank véleménye szerint. Ők ugyanis éves szinten több mint húszezer forintot keresnek egyetlen hitelkártyán.
 

A hitelkártya nem egy túl bonyolult termék. Kap az ember a banktól egy hitelkeretet, legyen ez 100.000 forint. A harminc napos periódus alatt, ebből a hitelkeretből vásárolhat a kártyájával szabadon. Ha lejárt a harminc nap, van még 15 napja hogy teljes egészében visszafizesse a tartozását. Amennyiben ezt megteszi, akkor csak a hitelkártya éves díját kell megfizetnie, más költsége nincs.

Csakhogy a bank arra épít, hogy ezt nem teszi meg:

  • Mivel nem tudja visszafizetni határidőre a költéseit, ugyanis nincs elég pénze.

  • Elfelejti tartani a határidőt, késve fizet.

  • Direkt vagy véletlenül készpénzt vesz fel a hitelkártyájával (ezt csak a hitelkeret egy részéig teheti meg)

  • Nem használta a hitelkártyáját, így az éves díjat felejti el befizetni.

 

A hitelkártyák után felszámított kamat jellemzően HAVI! 3 százalék körül van, azaz éves szinten közelíti a 40 százalékot. A hitelkártya fronton legaktívabb Citbank thm-jei a 40 százalékot is meghaladják. Egy hitelkártya éves díja 3-15 ezer forint között alakul. Amennyiben elfelejtjük visszafizetni határidőre a tartozásunkat, akkor a kamaton felül egyéb büntető tételekre is számíthatunk 2-5 ezer forint közötti összegben.

 

A lényeg viszont az, hogy az ügyfél állandóan maga előtt görgesse az egyszer meggondolatlanul felhalmozott tartozását, befizetései fedezzék a borsos kamatokat, de a teljes tartozást ne. Néhány bank ezért információt is legszívesebben csak a minimum befizetendő összegről küld. Mivel az emberek jelentős része hajlamos tovább nyújtózni mint ameddig a takarója ér, könnyen benne találhatja magát a hitelcsapdában.

 

Angol szótár
Credit card – hitelkártya
Debit card – bankkártya – a saját pénzét költi az ember, nem fizet büntetést vagy kamatot utána.
Ugyanakkor a bank is fut kockázatot, hiszen a hitelkártya mögött nincs tárgyi fedezet, ha nem fizet az ügyfél, nehéz behajtani a tartozást, így a hitelkártya igénylése a személyi kölcsönhöz hasonló. Ez is jövedelemre épül, azaz annak van esélye, aki bankszámlára kapja fizetését, ami meghaladja a minimálbért, és az igénylő nincs tele adóssággal, régebb óta dolgozik egy biztos munkahelyen. Ki kell tölteni egy igénylőlapot, kell hozzá bankszámlakivonat és munkáltatói igazolás, pár közüzemi és az okmánymásolatok, majd várni a bank döntésére. Ha ez pozitív, akkor be lehet menni aláírni a szerződést, és a hitelkártyával a pénztárcánkban elkezdeni költekezni.

Ennél egyszerűbb ha valaki előbírált hitelkártyát kap, a bank és egy cég együttműködése folytán, mert pl pontosan fizeti a mobilszámláit, vagy a Fundamenta megtakarításait, így a bank bírálat nélkül felajánlja neki a lehetőséget.

 

Sokan biztonsági tartalékként gondolnak a hitelkártyára, ami ugyancsak hiba, hisz ha kirúgják az embert állásából, akkor ostobaság lenne 40 százalékos kamattal hitelkeretet igénybe venni, azzal csak tetézné a bajt. Másoknak hízeleg, hogy a bank hitelkeretet biztosít nekik, ezért írják alá a szerződést.

 

Egy előnye van még a hitelkártyának, a visszatérítés, amikor a vásárlások után 1-2 százalékot visszakapunk, ezt ténylegesen a kereskedők által fizetett jutalékból kapjuk. Ezen felül külföldi autóbérlésnél és szállodai foglalásoknál lehet hasznos ha nem a saját pénzünket foglalja az autókölcsönző / hotel.

Ha tehát adott a 100 ezres hitelkeretem, amit minden hónapban teljesen ki is használok, akkor ingyen használtam a bank pénzét, ami a jelenlegi betéti kamatokkal számolva körülbelül 4 ezer forintos megtakarítást jelent nekem. Nagyjából ennyi egy hitelkártya éves díja azaz nullán vagyok. Ha egyszer is feledékeny voltam, már mínuszban.

 

A Citibank és a Budapst Bank a legaktívabb hitelkártyafronton, de az OTP, az Erste, és az Unicredit is próbálkozik. A Raiffeisen pedig a hitel és a bankkártya ötvözetével (okoskártya) is jelen van.

 

A hitelkártya csak annak való, akinek nincs szüksége hitelkeretre, és biztos benne hogy sosem felejt el semmit, főleg határidőre visszatölteni a hitelkeretét. A többiek jobban járnak egy folyószámla-hitelkerettel.

 

Hogy akkor miért van minden felnőtt amerikainak hitelkártyája?! Mert ott minden bank ezt a terméket erőlteti rá először az ügyfélre és az amerikaiak nem látnak túl az orruknál.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: bank hitelkártya

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr891633924

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A MÁSODIK kutyavásár | Újra ingyen repülőjegy új Malév-Citibank hitelkártyához 2010.05.02. 23:20:22

"Egyszer volt Budán kutyavásár." Tartja a mondás. Volt aki kihasználta, volt aki apró betűket keresett. Egy biztos, 2009-ben ingyen utazhatott sok ember, aki a Malév-Citibank hitelkártyát igényelt. Az ingyenes repjegy mítosza a fapados légitá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.