steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

Bernard Madoff

2010.02.18. 00:40 Terrier

Befektetési guruvá nem csak a tehetsége teheti az embert, hanem az is ha zseniálisan csal. De hogy ez a Nasdaq vezetéséig repítse?!

Mi a közös bennük? Gábor Zsa Zsa, Steven Spelberg, Kevin Bacon, John Malkovich, Larry King, Elie Wiesel. Mindannyian Bernard Madoff ügyfelei voltak.


 

Madoff igazi pénzügyi arisztokrata volt, aki a Nasdaq elnökségéig vitte. Cége a Wall Street egyik legnagyobbika lett, ő maga megkérőjelezhetetlen szaktekintély, a zsidó származású befektetők istene.


 

Kis cégét abból az 5000 dollárból hozta létre, amit vízi-mentőként keresett. Először a családját vonta be, majd azok ismerőseit. Később a technológiai cégek felé fordult, cége árjegyző lett a Nasdaq-on. A tekintélyes Wall Street Journal a tőzsde egyik legnagyobb mesterének nevezte. Brókercége a New York-i tőzsde forgalmának 15 százalékát uralta, őt magát pedig pajzsra emelte a Nasdaq.


 

Közben befektetési részlege is nőttön nőtt, az ügyfelek sorban álltak az ajtaja előtt. Madoff azonban nem állt mindenkivel szóba, megválogatta hogy kit fogad be cége ügyfelei közé. Az új belépők büszkék voltak, úgy érezték aranyat fogtak. Mint később kiderült, nem arany volt az, hanem puha és meleg szar. Madoff saját állítása szerint csak az 1990-es évek elejétől kezdett csalni, a vizsgálatok alapján már vagy 40 éve járt tilosban. Elképesztően hosszú idő ez. Hogyhogy nem bukott le ilyen sokáig?


 

A titka a mértékletesség volt. Nem ígért sokat, csak tíz százalékot, azt viszont mindig hozta. Érdekes, hogy a bukása előtti 17 évben az S&P tőzsdeindex átlagban 10,5 százalékos növekedést tudott felmutatni. Madoff azonban biztosra akart menni. A rá bízott vagyont a valóságban nem fektette be, csak papíron. Állítólagos opciós, határidős és származékos módszerei olyan bonyolultak voltak, hogy egy mezei befektető meg sem próbált belelátni a kártyáiba. Örült a fix 10 százalékának és nem kérdezősködött.


 

Kérdezősködött viszont a konkurencia. Madoff legalább nyolc komoly SEC (az amerikai tőzsdefelügyelet) vizsgálatot élt túl. Egy aktuális mondás szerint: kételkedhetsz Istenben, de Bernie Madoffban soha. A SEC sosem ásott túl mélyre, nem merték Madoffot komolyabban megpiszkálni, hisz feddhetetlen volt, ráadásul őrületes kapcsolatokkal rendelkezett. Cége nem produkált kiugróan magas hozamokat, a befektetései pedig igen nehezen voltak csak átláthatóak, így inkább lezárták az összes vizsgálatot ellene. Pedig 2005-ben és 2006-ban is kifejezetten pilótajátékkal gyanúsították meg. Egy Markopolos nevű elemző 16 oldalon taglalta bizonyítékait – amiket a Wall Street Journal-nak is elküldött - miszerint Madoff működése nem tiszta, befektetési alapja egy pilótajáték, brókercége pedig front runner-t alkalmaz. (Front runner: az igazi kliensek nagy megbízásai előtt futtatja a brókercég a sajátjait – pl van 100 ezer darab OTP-re vevőm, ami tudom hogy feljebb viszi az árakat. Veszek gyorsan pár ezer otp-t, ráküldöm a nagy megbízást, az felnyomja az árat én meg drágábban visszaadom amit vettem. Nincs kockázat, biztos a profit, csak az ügyfelemmel basztam ki). A vizsgálat ekkor is azt állapította meg, hogy Madoff tiszta.


 

Az öreg zseniális lehetett. Pénzügyi körökben akkora tekintélye volt, hogy elég volt futnia pár kört és mindig újabb nagy hal akadt a horgára. A zsidó befektetők bíztak benne, mivel Madoff maga is zsidó volt. A 40 éves pilótajáték alatt viszont már kezelhetetlen méretűvé duzzadt az elrejtett veszteség. A 2008 végi tőzsdei zuhanás közben 7 milliárd dollárt vontak ki befektetők az alapjaiból. Madoff végigjárta tehetős ügyfeleit, és többek között 250 milliót szedett ki 95 éves haverjából a bostoni bélyeggyűjtő Carl Shapiro-ból. Ez is kevésnek bizonyult. Két fia adta fel, akiknek bevallott mindent.


 

Madoff 50 milliárd dollárt fújt meg. Ez elképesztő összeg, Magyarország teljes államadóssága alig dupla ennyi, ha pedig szétosztanának ezt minden magyar honpolgár között, akkor egy milla jutna / kopf. Ráadásul Amerikában 40 évig tudta rejtegetni a titkát, pedig ott kisebb bűnökért még egy elnököt is sikerült újságíróknak megbuktatniuk. Az igazsághoz tartozik, hogy mivel a haszon nagy részét a fiktív nyereség teszi ki, valójában 15 milliárd dollár hiányzik. Csak.


 

Bernard Madoffot 150 év börtönbüntetésre és 170 milliárd dolláros pénzbüntetésre – a sikkasztás összegének duplája + kamatok – ítélték. Jelenleg Carmina Persico maffiafőnök és Jonathan Pollarddal bukott kém társaságában ücsörög a cellájában.

5 komment · 1 trackback

Címkék: madoff portfolioblogger piamisjáték

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr601767926

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ScienNet - inkább hittek benne 2010.02.18. 11:27:10

A jó pap is holtáig tanul. Nos eddig szokták csak idézni, de a teljes közmondás: ... és mégis hülyén hal meg. Hinni, vagy egy kicsikét gondolkozni? Állítólag már 440 000 ember volt a  ScienNet "vásárlói klub" tagja, amikor a hatóságok fe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.02.18. 01:10:53

Klassz a gyűjtemény!

Madoffról a hazai pénzügyi MLM-förmedvények kapcsán írtam tavaly röviden koklerbroker.blog.hu/2009/02/09/mlm_a_penzugyekben_penzugyi_mlm , de a tiéd jobb, és tetszik, hogy képes :-) Gratulálok.

Az egyik MLM-tézis szerint törvényes üzletként mutatják be a vállalkozásaikat, „nem piramisjáték”. Ennek és egyúttal a cáfolatának is egyik iskolapéldája Bernard Madoff.

Kíváncsi volnék, hogy eleve disznóságnak tervezte, vagy "csak" elkapta a gépszíj!

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.02.18. 09:44:39

@maholnap:

Általában nem disznóságnak indul az ilyesmi, csak ha kiemelkedően sikeres vagy egy ilyen területen, akkor falkában gyűlnek köréd a hízelgők, akik mind részesülni akarnak a nyereségből. Ezek aztán elhitetik veled, hogy nagyon nagy király vagy, aki mindent meg tud csinálni. Pedig egy kiemelkedő spekulációs sikerben mindig ott van a szerencse is valamekkora mértékben. Amikor aztán elpártol a szerencse, és kicsit rosszabbul alakulnak a dolgok, akkor kell dönteni, hogy beismered a kudarcot, vagy inkább tovább sütkéreznél a dicsőségben. Szerintem Madoff ezen a ponton döntött rosszul. Akármennyi pénzt is költött eddig, nem irigylem tőle az érzést, hogy évtizedekig ült egy ekkora adósságlavinán. Lehet, hogy összességében most jobban érzi magát, mint szabadlábon.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.18. 11:31:04

Nekem is tetszett ez az írás, bár más sok hasonlót olvastam és be is raktam róla egy hivatkozást az általam irt hazai SienNet pilótajáték tanulságaihoz.

vilagnezet.blog.hu/2010/02/04/sciennet_inkabb_hittek_benne

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.03.20. 22:05:34

Nem csak sztárbrókerek tudnak elvakulni, vagy elkurvulni. Egészen nagy bankok kiváló(nak hitt) szakemberei is tudnak égbekiáltó disznóságokat tudatosan, csalásként, szándékos károkozásként különösen nagy összegre meglépni.

Pár napja látott napvilágot egy több, mint kétezer oldalas riport a csődbe ment Lehman bankházról. A Lehmanos fiúk képesek voltak a negyedéves zárások előtt nagy mennyiségő problémás eszközt mérlegen kívüli trükkös eszközökbe eltüntetni, nemes egyszerűséggel Repo 105-nek és Repo 108-nak nevezték ezeket.

A 2007-2008-as időszakokban próbáltak ezekkel a trükkökkel mérlegeket "kezelni", hogy jobb színben tüntessék fel magukat.

Mellesleg egy egész világvárost, Milánót is képesek voltak tönkre tenni (kis híján): a UBS, a JP Morgan Chase, a Deutsche Bank és a német Depfa nagybankoknak azért állnak bíróság elé, mert a vád szerint részük volt a város 2005-ös kötvénykibocsátása során elszenvedett veszteségekben (lásd a mi Sopronunk milliárdjainak "okos" eltüntetését!). Az ügy ahhoz is hasonlítható, ahogy Görögország titkolta el adósságát amerikai és angol banki segítséggel.

És máris szabadulna az előzetesből - a M.Hírlap szerint - Kulcsár KépzetlenBróker Attila. Ők politikai sugallatra és igényre "okoskodtak". A vezérigazgatót első fokon felmentették...

Mondanám, hogy megéri, de pl. Madoffot megtámadták a börtönben, orra és bordája tört...

A becsületről nem is beszélve :-)

Reactor 2017.06.29. 03:11:11

Megérdemelte, amit kapott. A származása és amit művelt, szinonimái egymásnak. A filoszemita hülyegyerekek ilyenkor persze mélyen lapítanak.
süti beállítások módosítása