steksz

Rossz pénz, elvész... Szubjektív válogatás a régmúlt és napjaink legérdekesebb pénzügyi eseteiből. A legnagyobb csalóktól a legkisebb ötletekig.

Portfolio

Kérdezz!

Minden kérdést és véleményt szívesen veszek. ecoblog555@gmail.com

A korrupció és a nyilvánosság

2010.01.18. 22:15 Terrier

Miért nem lehet kitenni az internetre az összes fizetést és szerződést? Mert minden ellene szól.

A korrupció ősellensége a nyilvánosság. A sikkasztó, a titkos szerződések aláírója és kedvezményezettje, a százmilliós végkielégítés felvevője, a csókos szállító mind attól retteg, hogy egyszer kitudódik a titok.


 

Sikkasztani állami pénzt szokás, az állam pénze korrupcióra termett.


 

Adja magát a megoldás, minden állami és önkormányzati pénz lehetne nyilvános. A vezérigazgatótól a portásig minden állami alkalmazott fizetése, az összes szerződés tartalma és összege, minden fillér ami a közpénzből megy ki. Van erre egy alkalmas csatorna is, ahova minden adatot frissen fel lehetne pakolni: az internet.


 

Csakhogy több nyomós érv szól a rendszer bevezetése ellen:


 

- Adatvédelmileg aggályos a fizetések nyilvánosságra hozatala: Mi köze van ahhoz a nyilvánosságnak hogy mennyit lopok magamnak, barátomnak, ismerőseimnek?! Meg akkor azonnal kiderülne sok ilyen is.


- Üzleti titok a szerződések tartalma: senkinek semmi köze az üzleti módszereimhez, példádul hogy melyik haverom kamucége indul a kamutenderen, melyik költségelemet hazudom magasabbra. Meg azonnal kiderülne sok ilyen is.


- Nincs politikai akarat: Mi lesz velünk, pártemberek tízezreivel, akik nem értünk semmihez, csak a lopáshoz... Meg azonnal kiderülne sok ilyen is.


- A rendszer bevezetése pénzbe kerül, pénz pedig nincs: Legalább az erre szánt pénzt is jól el lehet lopni.


 

Végezetül egy kis személyes: jó pár éve részt vettem egy reklámügynökség munkájában, ahol egy nagyváros polgármesteri székét próbálta megkaparintani az egyik nagy párt támogatottja. A hirdetéseket a reklámügynökség előlegezte meg, az ügynökséget pedig önkormányzati vállalatok bízták meg cserében kamufeladatokkal. A sikerdíj egy hosszú távú kamuszerződés volt a polgármesteri hivatallal.

2 komment

Címkék: korrupció portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://steksz.blog.hu/api/trackback/id/tr861683397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

4TUN3 2010.01.19. 01:33:16

Emlékszem, az EU-s csatlakozást megelözöen, hogyan nyomták a mantrát az üvegzseb programról. Röhejesen hangzott már akkor is. Így képzeltem el a hátterét:
-Elvtársak, ki kell találnunk valamit, különben nem fogjuk mekkapni a zeus pénzeket a zeurópa szerte közismert magas állami korrupció miatt!
-Nyugodjék meg a politikus kollega, már intézkedtem! Üvegzseb programot hirdetünk, ez fog visszhangzani a zatlanti óceántól boszporuszig!
-Nadehátakkormimajdhogy...?
-Mondom: intézkedtem, a sógorom történetesen üveges és elképesztö mennyiségben tud katedrálüveget szállítani! Ért itt valaki a közbeszerzési pályázatok kiírásához? Igen? Akkor diktálom a sógor cégének a paramétereit...

csj 2010.01.19. 16:13:12

Hogy is megy ez például az autópályaépítéseknél vagy bármelyik közpénzes építőipari beruházásnál? Az építő profi, pontosan ki tudja számolni hogy mennyibe kerül, ráteszi a méltányos hasznát, aztán pont. Vagyis nem. Az EU - s pénz felett diszponálók tartják a markukat: 30 - 40 %. A kivitelező pontosan tudja, hogy ha ennyit rátesz az ajánlati árára, akkor valószínűleg lesz majd olcsóbb cég is. Úgyhogy belemegy ( kényszerül ) a játékba. Eredmény: a munka utolsó fázisában már nem marad pénz az alvállalkozók kifizetésére. Persze a munkát azért elvégeztetik, hogy a végszámlát be tudják nyújtani. Matematikailag pofon egyszerű a képlet. Csakhogy emberek százai ( családok ezrei ) nem jutnak az elvégzett munka után a pénzükhöz. Másrészt aki a korrupciós pénzhez hozzájut, azon melegében kiviszi az országból, hiszen tart a lebukástól. Tehát a magyar gazdaság vérkeringéséből tulajdonképpen kétszer lopják ki a pénzt, hiszen nem itthon hasznosul. ( ÁFA, SZJA, stb. stb. stb. )
süti beállítások módosítása